Prikkelbare darm en het zenuwstelsel
Een client, jonge vrouw en 2 kinderen en een 28 urige werkweek en een groot sociaal leven, kwam in mijn praktijk en liep al tijden met darmklachten. Zij had al diverse bezoeken gebracht bij de huisarts en uiteindelijk ook een inwendig onderzoek gehad in het ziekenhuis. Uit het onderzoek kwam "niets" uit. Zo noemde ze dat. Alleen werd haar meegedeeld dat ze een prikkelbare darm had.
Nadenkende voelde zij zich totaal niet gehoord. Er kwam "niets" uit? Dus had ze niets? Maar een prikkelbare darm was toch iets?
Terug bij de huisarts kreeg ze te horen dat zoveel mensen hier last van hadden en dat het dus tegenwoordig maar normaal is dat je constant last van je darm moet hebben. Zij ging opzoek naar alternatieven en kwam bij mij terecht. Het mooie was dat ik niet alleen op haar klacht inging maar ook haar hele leven analyseerde en tevens vanuit de iriscopie kon zien dat haar "stressbelasting" erg hoog was.
Ik legde haar uit dat Stress een verhoging geeft van het cortisol via de HPA-as. De Hp van hypothalamus, dit is een deel van de hersenen. De Hypothalamus controleert het autonome zenuwstelsel (onbewuste deel) en het endocriene (hormonale) systeem en reguleert bloeddruk, hartslag, honger, dorst, slaap en waakritme, seksuele opwinding en lichaamstemperatuur. In de hypothalamus is de kern ook van de stress respons gelegen. Als de activiteit van de hormonen verhoogd is is er een verhoging van cortisol ontstaan via de HPA-as. Cortisol beïnvloed de darmen op verschillende manieren. Het heeft nl. een invloed op de samenstelling van de darmmicrobioom, de gladde spieren van de darm en de darm integriteit en dit geeft weer signalen aan de hersenen die weer zijn respons geven op de stemming en emoties. Bij stress en dus cortisol heeft dus een ongunstige invloed op de darmen als dit te lang duurt en verlaagt ook het immuunsysteem waardoor je eerder kans krijgt op ontstekingen of ziekte.
Mijn cliënt was verbaasd dat zij zo lang al bij artsen liep en de samenhang van dit geheel nooit was uitgelegd. Ze gaf aan ook steeds vatbaar was voor griepjes en dat ze ook erg moe was. Alles bij elkaar snapte ze nu het totaal en dat ze dus uit balans was.
Samen gingen we aan de slag op haar werkplek en zorgde wij voor een goed werk milieu en dat ze beter haar leven indeelde met ontspanning en spanning. We hebben haar voedingspatroon aangepast en tijdelijk aangevuld met supplementen zodat haar darmflora weer op peil kwam.
Het is een hele weg maar er is zeker een weg terug en zeker iets aan te doen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.